lauantai 25. syyskuuta 2010

Raskaana?

Olen juuri avioitunut melkein kolmekymppinen nainen. Viime aikoina minun on epäilty olevan raskaana useaan otteeseen.

Viime vuonna kevättalvella lihoin muutaman kilon verran. Työpaikallani kolmekin naista ilmoitti samoihin aikoihin olevansa raskaana. Niinpä eräs työkaveri kysyi myös minulta, olenko raskaana. Hän oli omien sanojensa mukaan nimittäin tarkkaillut minua jo jonkin aikaa ja oli varma, että näin asia on. No ei ollut. Ilmoitin tulipunaiselle työkaverilleni saaneeni vatsanympäristöni kasvuun aivan suun kautta otettujen nautintojen avulla.

Kun minulle kesällä ilmoitettiin, että sain työpaikan, kommentoin Facebookissa asiaa näin: "Jee!" Tämän kommentin jälkeen noin viisi ihmistä kysyi, tarkoittiko jeeni sitä, että olen raskaana. No ei tarkoittanut. Jos raskaana olemisen ilo minulle joskus suodaan, en varmasti ilmoita siitä Facebookissa huudahtamalla "jee".

Eilen eräs työkaverini kysyi, mahtuisinko hänen vanhoihin farkkuihinsa. Epäilin etten mahtuisi, koska lihon jatkuvasti. Sanoin työkaverilleni näin: "Kohta en varmaan mahdu mihinkään vaatteisiin." Johon työkaveri sitten vastasi kysymällä, milloin minulla on laskettu aika. Työkavereiden kesken kun kuulemma liikkuu huhuja minun raskaudestani.

Minusta on kamalaa, että koko lähipiirini katseet on tällä hetkellä suunattu suoraan vatsaani. Vatsa on kropassani juuri se kohta, jota olen aina yrittänyt piilottaa. Nyt jokainen kertynyt vatsamakkara tarkoittaa kaikille selviä raskauden merkkejä. Ne, jotka etsivät merkkejä raskaudestani, löytävät niitä varmasti helposti: Jos valitan pahaa oloa, olen tietysti raskaana. Jos jätän juomatta alkoholia tilaisuuksissa, joissa sitä on tarjolla, olen varmasti raskaana. Jos minun tekee mieli jotain vähän erikoisempaa ruokaa, olen varmasti raskaana.

Tilanteeni on siinä mielessä onnellinen, että olemme mieheni kanssa aivan julkisesti häiden jälkeen aloittaneet lasten hankinnan. Homma on siis työn alla. On kuitenkin kurjaa, että kaikki odottavat raskausuutista niin tiiviisti. Mitä jos raskaaksi tuleminen ei heti onnistukaan? Mitä jos tästä asiasta tulee minulle kipeä? Mitä jos tulen raskaaksi, se paljastuu uutista vaaniville ihmisille ja sitten saankin keskenmenon? Onnistuvatko ajattelemattomat ihmiset ympärilläni repimään haavoja auki epäilyksillään ja odotuksillaan?

Toivon kovasti, että ihmiset antaisivat meidän nuorelle perheellemme rauhan tässä asiassa. Jos tulemme pian raskaaksi, haluaisin nauttia alkuraskauden salaamisesta sekä siitä, että lopulta pääsisin yllättämään kaikki uutisellani. Mutta näinhän ei tule käymään. Kun vihdoin paljastan uutisen, kukaan ei ylläty. Kaikki ovat tienneet minun olevan raskaana jo toista vuotta.

2 kommenttia:

 1. meillä sukulaisille riitti, kun mä ärähdin kerran puhelimessa itkun kera, kuinka haluaisin kyllä olla raskaana, mutta kun en vain ole. Sen jälkeen mut jätettiin rauhaan, vaikka kaipa he keskenään veikkailivatkin aina mahdollista raskautta. Mutta kukaan ei siis uskaltanut sanoa sitä ääneen, myöskään silloin kun vihdoin sitten olin raskaana :)

  Työpaikalla ei ehkä kannata pahoittaa toisten mieltä tirauttamalla pari kyyneltä seuraavan kerran kun kysymystä kysytään, mutta ainakin sen voi tehdä jos ei muuten saa kysymyksiltä rauhaa. Voi myös mainita jossain ohimennen kuinka vaikeaa onkaan tulla raskaaksi tms, niin silloin ainakin saa rauhan.

  VastaaPoista
 2. Kuulin tästä asiasta nyt ensimmäistä kertaa ja kovasti onnea yritykseen!

  Itselläni on vauva-asiat liikkuneet viime aikoina paljon mielessä, mutta ajatusten tasolle ne tulevat varmaan vielä hetkeksi jäämään, sillä toinen puoliskoni ei ihan vielä ole samassa pisteessä. Nään melko usein unia siitä, että olen joko raskaana tai meillä on lapsi, ja aamulla olo on hämmentyneen iloisen riipaiseva. Välillä mieleni täyttää pelko: entä jos en pystykään saamaan lapsia? Jostain syystä pelkään että vika olisi juuri minussa. Tai entä jos olen huono äiti?

  Kaikesta huolimatta ja huolien odotan innolla sitä, että me olemme valmiita vanhemmiksi. Sitä ennen nautin kahdestaan olosta!

  Marja

  VastaaPoista